Blåmusling opskrifter

Opskrifter til klimavenlig mad

Muslinger med ramsløg – eller persille/hvidløg


1 kg økologiske linemuslinger
1 finthakket stort løg
4 kviste finthakket timian
4 finthakket ramsløg (+ 1 til pynt) – eller
1 persillebundt & 2 fed hvidløg (gem lidt persille til pynt)
3 spsk. olivenolie
1¼ dl vand
1¼ dl hvidvin (ikke for tør)
1 spsk. karry
1 dl grønsags bouillon
2 ½ dl fløde


  1. Hak løg, timian og ramsløg/persille & hvidløg.

  2. Svits løg, timian og karry i et par minutter i olivenolien i en stor gryde ved høj varme.

  3. Kom vin, vand, bouillon, ramsløg/persille & hvidløg og halvdelen af fløden i, og lad det koge i 5 min.

  4. Kom herefter muslingerne i, låg på.

  5. Ryst gryden, så det hele bliver vendt.

  6. Damp muslingerne i 4-6 minutter eller til alle har åbnet sig. Ryst gryden én gang til halvvejs.

  7. Tag gryden af blusset og tag muslingerne op med en hulske.

  8. Kog suppen ind uden låg.

  9. Si suppen og kom den tilbage i gryden, hvor resten af fløden tilsættes.

  10. Kog videre i 5 min. Jævn evt. suppen med bolle af smør og mel til den får en cremet konsistens og smag til med karry og salt.

  11. Pil muslingerne ud af deres skal, gem nogle upillede til pynt

  12. Hæld de pillede i suppen, varm dem kort i suppen.

  13. Serveres i en dyb tallerken med et groft brød og friskhakket ramsløg /persille og en upillet musling på toppen.

Muslinger med bacon


1 kg muslinger 
1 mellem finthakket løg 
1 fed finthakket hvidløg 
100 g. bacon 
3 spsk. olivenolie 
½ tsk. fint salt 
2 ½ dl fløde 38% 
5 kviste timian 


1. Hak løg og hvidløg fint. Kom 3 spsk. olivenolie i en gryde og tilsæt bacon.


2. Rør hele tiden i gryden, for at baconen ikke sætter sig fast i bunden. 


3. Når baconen er halvvejs stegt, tilsættes løg, hvidløg og timian.
    - Baconen skal stege, men ikke steges sprødt.


4. Tilsæt salt. 


5. Skru helt op for varmen, og tilsæt muslingerne, læg låg på, ryst gryden. 


6. Efter 4-6 min. er muslingerne færdige. 


7. Tag muslingerne op med en hulske, hold dem varme.


8. Tilsæt fløden til gryden og lad den småkoge 5 min. 


9. Smag til med salt og peber. 


10.Kom muslingerne tilbage i gryden og varm dem kort op i saucen. 


Serveres i en dyb tallerken med et stykke groft brød.

MUSLINGER OG ÆBLE som i Normandiet

(mængde ad lib.)


Løg
Lidt porre (det hvide)
Æble
Cider
Calvados
olie


1. hak et løg og lidt porre, lad det simre i gryden i olie


2. tilsæt cider og calvados, salt og peber


3. muslinger hældes i, koges godt igennem et par minuttereller tre


4. æbler i tern tilsættes og koges med til muslingerne har åbnet sig


5. serveres med brød, cider drikkes til.

Muslinger med østershatte


1 kg muslinger
olivenolie
salt
50 gr hakkede mandler
1 løg i tynde skiver
50 gr østershatte i mundrette stykker


1. Hak mandlerne, rist dem på en varm pande med lidt olie, drys lidt salt på – et par minutter


2. Løget svitses i en stor gryde,


3. muslingerne tilsættes sammen med østershatte, salt og mandler til sidst


Spis brød til!

Farcerede muslinger

Dampede muslinger klar fryseren - og klar til at blive "moules farci"

Farcerede muslinger moules farci

(mængde ad lib.)


Persille
Basilikum
Hvidløg
Olie

Smør
Parmesanost
Rasp
Salt og peber


1. tænd ovnen, 200 g.


2. damp muslingerne, fx 10 til hver person, bræk øverste del af


3. hak persille, basilikum og hvidløg fint


4. rør krydderurterne med olie, smør, parmesanost, rasp og
salt (kun lidt; parmesanen er salt) og peber


5. smør blandingen i muslingerne


6. anbring dem i ildfast fad, evt. støttet af alufolie eller salt


7. sæt dem i ovnen, ca. 10 min., eller til de er gyldne


OPSKRIFT – ØL, CIDER OG MUSLINGER À LA MEYER

(ca. 4 portioner)


2 kg muslinger  
3 skalotteløg  
2 fed hvidløg  
1 porrer (kun det hvide)  
½ bundt timian  
1 dl cider  
3 dl pilsner  
1 dl fløde  
½ bundt persille  
smør


1. Pil løg og hvidløg, og rens porren, snit dem fint


2. Kom dem i en gryde med lidt smør og timian, og sauter dem let,
uden at de tager farve.


3. Tilsæt muslingerne, og rør godt rundt.


4. Tilsæt cider og øl, læg låg på gryden, og lad muslingerne dampe
4-5 minutter, til de har åbnet sig.


5. Sigt muslingebouillonen fra, og kog den op med fløde i ca. 5
minutter.


6. Stil muslingerne til side i gryden med låg over imens.


7. Hak persillen groft, tilsæt den til bouillonen, og smag til med salt,
peber og evt. lidt frisk øl.


8. Hæld bouillonen over muslingerne, og server dem med godt brød.

Risotto med muslinger version 2


750 gr muslinger
2 store forårsløg, finthakket
3 skalotteløg, finthakket
3 fed hvidløg
2 dl arboriris
1 dl hvidvin
100 smør (usaltet)
salt, peber
persille, hakket
parmesan
4 dl grøntsagsbouillon


A
1. Sauter ca halvdelen af skalotterne og hvidløgene i lidt smør på en pande
2. tilsæt muslingerne, damp dem åbne, pil dem af skallerne (minus nogle til pynt); gem væden


B
1. varm bouillonen op
2. sauter resten af løgene i en stor gryde
3. tilsæt ris, varm dem godt igennem
4. tilsæt væden fra muslingerne, damp den ind i risene
5. spæd op med bouillon lidt efter lidt
6. tilsæt ca. halvvejs forårsløg og persille


C
Drys med reven parmesan ved serveringen

Koge og husholdningsbog 1865
Sjældfisk eller muslinger

     398. Skjæl eller Muslinger. Den sorte

Traadkvast rives af, og Skjællene skrubbes og skylles.
vel i koldt Vand, hvorpaa de lægges i Panden uden
mere Vand, end det, som følger med dem, og koges
under Laag, indtil de aabne sig. De pilles ud af Skal-
lerne. Skjægget og Foden skjæres af, og Saucen, som

247

dannes under Kogningen, blandes med Eddik og heldes
paa dem. De stuves, lages og bruges paa samme
Maader som Osters. Kraften af Osters og Mus-
linger samt af Skjægget og Levningerne koges op med
Peber, Salt og Cayenne, files, blandes med stærk Vin-
eddik, gjemmes paa Smaaflasker og bruges til Saucer.
Saadanne Levninger kunne ogsaa tørkes paa en Dvn,
stødes fint, gjemmes i tørre Smaaflasker og bruges
saaledes til Saucer.

Opskrift på nedlagte østers og muslinger

      399.Nedlagte Østers og Muslinger. Østers
tages først ud af Skallerne, Saften files over dem, og
De gives et Opkog med Salt, Sukker og hel hvid Peber;
hermed nedlægges Ostersen i Krukker og overheldes
med Saltlage og Eddik eller Eddik alene. Muslingerne
skures og skrubbes, saa at de døde gaa itu og udskilles,
koges derpaa under Laag i saa lidet Vand, at det
netop dækker Bunden, samt med Salt og et Par Laur-
bærblade. De nedlægges i Glas eller Krukker med lidt
stødte Nelliker, Peber og Laurbærblade og overheldes med
en Blanding af Saucen, Saltlage og Eddik. Skulle de
holde sig Sommeren over, heldes der lidt Olie ovenpaa,